Skip to content
  • HR & johtaminen
16/02/2022

Saana Rossi: Mitä olisin toivonut tietäväni HR:stä

Kun aloitin uraani HR:n parissa 15 vuotta sitten, en olisi voinut kuvitella mitä kaikkea pääsen tulevien vuosien aikana kokemaan. Matka on ollut todellinen vuoristorata ja pitänyt sisällään niin yllätyksiä, oivalluksia, järkytyksiä, ällistyksiä kuin naurua ja kyynelvirtojakin. Kun katson aikaa taaksepäin, nousee mieleen kuusi asiaa, jotka olisin toivonut tietäväni HR:stä.

6. HR-menu on todellinen työelämän grande fiesta

Osaamismahdollisuudet HR:n sisällä on rajattomat ja syventymisen mahdollisuudet loputtomat. On lupa maistaa, kokeilla ja nautiskella rohkeasti. Pöydälle on katettu osaamisen ja kyvykkyyksien kehittämistä, uramallien rakentamista, työhyvinvointia ja työkykyasioita, työturvallisuutta, johtamisen ja esihenkilötyön tukemista, kulttuurin kehittämistä, palkitsemista ja palkitsemismallieja, palkkahallintoa, työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia, diversiteetti- ja inklusiivisuustyötä, perehdyttämistä, rekrytointia ja työnantajakuvatyötä vain muutaman alkupalan mainitakseni. HR-osaaminen on osaamista, joka hyödyttää tehtävässä kuin tehtävässä.

5. Yksikään päivä ei ole samanlainen

Yhdessä hetkessä rakennat työhyvinvointiohjelmaa, toisessa ratkot tiimin haasteita. Jos jokin on varmaa niin se, että päivät vaihtelevat hurjasti. Milloin tulkitset työehtosopimuksia, koulutat kehityskeskusteluiden pitämisestä, perehdytät uutta työntekijää, muotoilet esihenkilön kanssa työnkuvia, rakennat toimitusjohtajan kanssa uutta organisaatiomallia tai ratkot yksittäisten ihmisten haasteita. Vaihtelevuus on yksi keskeisistä HR-työn plussista ja miinuksista.

4. HR on viestintää

HR viestii jatkuvasti ja koko ajan. Vaikka viestinnän tekniset muotoilut ja kanavat onkin tärkeitä, olennaisempaa on viestinnän tavat rakentaa luottamusta, välittää arvostusta, johtaa tunteita, välttää väärinymmärryksiä, katkaista huhuja, rakentaa avoimuutta ja vahvistaa vuorovaikutusta. Viestintä on syvätaito, joka kulkee mukana kaikessa ja johon panostaminen on yksi tärkeimmistä HR-taidoista.

3. Laita happinaamari ensin itselle ja vasta sen jälkeen muille

HR-tehtäviä tehdään usein palavasta halusta auttaa muita. Mikä ihana ja merkityksellinen syy! Työllä päästään vaikuttamaan yksilön elämään ja toisinaan jopa kehittämään sitä merkittävästi. Auttamisen tunne on parhaimmillaan järisyttävän voimaannuttava ja addiktoiva. Samalla se on kaksiteräinen miekka: Ratkottavia ongelmia ilmestyy koko ajan lisää ja hyvin usein niihin liittyy ihmisten kokema arvo ja arvostus, valta- ja vastuukysymyksiä, henkilökemioita ja kasapäin tunnetta. HR onkin usein organisaatioiden luvallinen tunnelaari, joka on vaarassa väsyä myös itse. Pahimmillaan HR-työ voi aiheuttaa katkeroitunutta ihmisvihaa, loistavimmillaan suurinta ihmisrakkautta. Rakasta suuresti, mutta vihaa pienesti – rakasta kuitenkin eniten ja ensin itseäsi. Se voi olla muiden auttamisesta motivoituville yllättävän haastavaa.

2. HR on ohjaava majakka

Tunnollisuus. Halu tehdä työnsä hyvin. Tahto olla monessa mukana. Luontainen uteliaisuus. Aito välittäminen. Piirteitä, jotka kuvaavat HR:ää usein. HR on yhtäaikaisesti organisaation helpoin assistentti ja yleisavaimilla innokkaasti eri puolella taloa liikkuva talonmies, joka korjaa kaiken tarvittavan. HR toimii kuitenkin parhaimmillaan silloin kun se auttaa ihmisiä ja toimintoja auttamaan itseään, ohjaa navigoimaan oikeaan suuntaan, johdattaa karikoiden ohi ja kokoaa tukimalleja ja -rakenteita organisaation sisälle. HR toimiikin ohjaavana majakkana valaisemalla muiden tietä.

1. HR näkee pinnan alle

Jos näköalapaikkoja on talojen sisällä, niin HR istuu itseoikeutetusti sellaisella. HR työskentelee yrityksen kaikkien toimintojen kanssa organisaatiotasosta riippumatta. HR:llä onkin usein kattava ymmärrys organisaation nykytilasta, sen vahvuuksista ja haasteista. Mikä rikkaus! HR myös näkee ja aistii asioita ja kehityssuuntia, jotka vasta kuplivat organisaation pinnan alla ja joita muiden voi olla vaikeaa yhdestä toiminnosta käsin tarkastella. Työn laaja-alaisuus ja syvyys on yksi HR-työn ehdottomista upeuksista.

Kehitä omaa osaamistasi – HR-ammattilaisille suunnatut sertifiointiohjelmat syventyvät yksilölliseen urakehitykseen

HR-matkalla kaikkea ei tarvitse eikä voi tietää etukäteen – onneksi kuitenkin jotain voi: Siinä missä HR valaisee majakan lailla muiden tietä ja mahdollistaa organisaatioiden onnistumisia, auttaa People Management Certificate -ohjelmat HR:ää menestymään omassa työssään.

Lue lisää sertifiointiohjelmasta

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia