Skip to content
  • Digi & IT
  • Sote
15/10/2021

Kuvitelmaa vai totta

“Kunnissa vallitseva huoli rahojen loppumisesta onkin nopeasti muuttunut huoleksi hoitavien käsiparien loppumisesta.” kirjoitti Eetu Salunen, lääkäri, sote-konsultti ja digilääkäriyrittäjä, Evondosin vierasblogissa viime keväänä. Hoitajan päivä kotihoidossa koostuu lukuisista tehtävistä, jotka pitää kiireestä huolimatta pystyä hoitamaan tarkasti. Kyse on kuitenkin asiakkaan ja lähimmäisen terveydestä ja avun tarpeesta. On kaikkien etu, että hoito ja hoiva voidaan toteuttaa huomioiden niin työntekijä kuin asiakaskin.

Samaan aikaan on toitetettu jo väsyksiin asti, miten väestö ikääntyy ja hoitajat uupuvat työtaakan alle, eikä alalle tulijoita ole riittävästi. On hyvä muistaa, että väestö pitää sisällään myös sinut ja minut – jossain vaiheessa voimme itse olla tilanteessa, jossa olemme hoivan tarpeessa.

Voidaanko kuvitella maailma, jossa rutiinitehtäviä tehdään teknologian avulla? Voisiko se tarkoittaa, että kotikäynnillä voidaan keskittyä hoitotyöhön ja asiakkaaseen? Voisiko se tarkoittaa asiakkaan kohtaamista ennemmin kuin korttelirallia parkkipaikkaa etsien? Uskon, että meillä on eväitä tehdä kuvitelmasta totta. Itse asiassa se ei ole pelkkää kuvitelmaa vaan todellisuutta jo tänään.

Tekemistä riittää, mutta lienee paikallaan pohtia, mikä kaikki kiire on tarpeellista ja voidaanko asioita tehdä toisella tavalla. Teknologia voi olla uusi työkaveri, kuten Hannele Komu Siun sotesta taannoin osuvasti tekstissään kuvasi. Teknologia ei ole taikasana, jolla ratkaistaan jokainen ongelma, mutta sillä on paikkansa työkalupakissa, tai työkaverina. Olennaista on pohtia, miten asioita tehdään niin, että olemassaolevilla resursseilla saadaan tehtyä kaikki tarpeellinen. On oltava rohkeutta, jotta tekemisen tapaa tai organisaatiota uskalletaan muuttaa ja ottaa teknologiasta paras mahdollinen hyöty irti. Ja vieläpä niin, että me ihmiset voimme paremmin kohdata toisemme.

Meidän tehtävämme Evondosilla on mahdollistaa uusia toimintatapoja, ja tukea kotihoidon työntekijöiden ja asiakkaiden arkea. Me teemme tätä teknologiapalvelun avulla, mutta olemme vain yksi osanen kokonaisuudessa. Suurin vastuu jää toki kotihoidon organisaatioille, mutta olemme mielellämme työn tukena.

Mikä kaikki voi muuuttua, tai miten kuvitelmastani on jo tullut totta – siitä lisää Evondosin sponsoroimassa puheenvuorossa Kotihoito ja Palveluasuminen 2021 -tapahtumassa torstaina 18.11. klo 13:15 Puhujana lääkäri, sote-konsultti ja digilääkäriyrittäjä Eetu Salunen.

 

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia