Skip to content
  • Digi & IT
  • Kiinteistö & rakentaminen
09/08/2021

Uuden työn tila & rakennuspalikat onnistumiseen.

Nykyaikainen toimisto ja toimitilat ovat paljon muutakin kuin fyysisiä ympäristöjä. Yksiä isoja kysymyksiä on, miltä ihmisten kohtaamiset näyttävät eri toimitiloissa.  On otettava huomioon myös hybridiarki, jossa yhdistyy luontevalla tavalla etä- ja lähikohtaamiset.  Älykkäät toimitilat, parempi digitaalinen kokemus sekä joustavat työkalut parantavat työntekijän työtyytyväisyyttä, jolloin työntekijä haluaa tulla työskentelemään lähimpään
monitilaympäristöön.

Miltä kuulostaisi, jos nämä kohtaamiset hoidetaan älykkäästi, joustavasti, kestävästi sekä (tieto)turvallisesti teknologiaa hyödyntäen ja nämä ovat osa arkipäivää?

 

 

Tehokkaan, turvallisen ja älykkään saapumisen palaset

Smart Office App sekä muut älykkäät ratkaisut tarjoavat kiinteistössä  vieraileville monia mahdollisuuksia helpottamaan työpäivän kulkua, kotoa lähdettäessä aina työpäivän loppuun saakka. Älykkäät toimitilaratkaisut mahdollistavat näkemään
etukäteen, onko työpaikalla tilaa ja kuinka monta henkeä kiinteistössä on.

Työntekijät voivat varata työtilan ennakkoon sekä ilmoittautua sovelluksella toimistolle ja täten on
vaivatonta seurata koronaohjeiden noudattamista.  Älykkäiden teknologioiden tuottaessa ja tallentaessa tietoa esimerkiksi tilojen käyttöasteesta, tiedon pohjalta voi tilojen hyödyntämistä kehittää entisestään.

Toimitiloissa olemisen helppous ja tehokkuus viehättää

Älytoimistosovellus kertoo kaiken olennaisen: mitä tapahtuu, minne mennä ja mikä on juuri sinä päivänä tärkeää. Sisätila-wayfinding mahdollistaa navigoinnin kiinteistön pohjakarttojen perusteella ja älypuhelinten tai infonäyttöjen avulla. Opastusta tapahtuu myös ulkona, esimerkiksi mobiilisovellus auttaa pysäköintipaikan löytämisessä. Tarvittaessa autolle löytyy sähköinen latauspaikka, joka kertoo kun lataus on valmis. Näin paikka voidaan vapauttaa seuraavalle.

Vieraita voidaan ohjeistaa etukäteen ennen saapumista toimistorakennukseen jakamalla tietoa esimerkiksi ajoreiteistä tai yhteystiedoista. Sisäänkirjautumisen vierailijat voivat tehdä omatoimisesti interaktiivisella kioskilla, josta lähtee tieto henkilölle, jota vierailija on tullut tapaamaan.

Lounasajan koittaessa  lounasravintoloiden lounaslistat ja ruuhkatilanteet nähdään sovelluksesta. Tarjoiluiden varaaminen suoraan neuvottelutiloihin sekä lounasravintoloiden maksujärjestelmien yhdistäminen suoraan älysovellukseen on mahdollista.

Onnistuneita kohtaamisia fiksuilla älytoimiston ratkaisuilla

Älykäs neuvotteluhuone yhdistää useita älykkäitä ominaisuuksia, joiden avulla työntekijöiden kokousprosessi tehostuu. Kokouksen peruuntuessa, neuvotteluhuoneet vapautuvat automaattisesti muiden käyttöön.

Toimistolla olevat kollegat voidaan löytää helposti mobiilisovelluksen avulla. Etänä olevat tavoitetaan
esimerkiksi Microsoft Teamsin ratkaisuilla. Useamman paikkakunnan henkilöitä sisältävät palaverit ovat arkipäivää. Esimerkiksi Vantaan neuvotteluhuone voidaan varata kuopiolaisen työntekijän toimesta.
Yhteisen virtuaalisen työtilan kautta kaikki pääsevät käsiksi samaan palaveriaineistoon jota voidaan edistää yhdessä, esimerkiksi digitaalista fläppitaulua samalla hyödyntäen. Lisäksi AV-palveluilla voidaan varmistaa hankittujen AV-ratkaisujen toimivuus niiden koko elinkaaren ajan. Virtuaalinen tapaaminen sujuu hyvin älykkäillä ratkaisuilla.

Sujuvat ja helppokäyttöiset älytoimiston ratkaisut tekevät työpäivistä mielekkäitä ja kaikki on hoidettu
varmasti tietoturvallisesti. Tietoturva kytkeytyy kaikkiin käytössä oleviin ratkaisuihin, keskiössä on käyttäjän identiteetin sekä päätelaitteiden suojaaminen, jonka myötä saadaan läpinäkyvyys myös pilvisovelluksiin sekä tiedostojen ja tiedon suojaamiseen.

Mitä älykkäät sensorit kertovat?

Sensorit mittaavat esimerkiksi jatkuvasti toimiston lämpötilaa ja hiilidioksiditasoa. Automaattinen ilmastointi huolehtii, että työskentelyolosuhteet säilyvät toimistossa miellyttävinä koko päivän käyttäjämäärästä riippumatta. Sensorit kertovat myös tilojen melutasosta, joten kukin löytää mieluisan vapaan työympäristön. Sensoreilla kerrotaan myös käyttäjille vapaista työpisteitä mobiilitoimistolla, missä ei ole omia nimettyjä paikkoja.

Kestävä kehitys on tärkeää ottaa huomioon. Esimerkiksi fiksusti suunniteltu valaistus voi tuoda merkittäviä säästöjä energiakustannuksiin. IoT-anturit havaitsevat liikkeen huoneessa, täten sytyttäen ja sammuttaen valot tilanteen mukaan, saapuessa ja lähtiessä. Sensoreiden avulla saadaan dataa toimistotilojen käytöstä, joka on tärkeää tilojen käytön kuormittumisen seurannassa.

Loistava päivä toimitiloissa, eikö vain?

Hankkeita toteutaan ympäristöystävällisesti, pyrkien hyödyntämään myös olemassa olevaa ja tekemään siitä mahdollisimman tehokasta. Videolla 7 oppia työn tulevaisuudesta lisää keskustelua. Täältä löydät lisää tietoa rakennuspalikoista onnistumiseen.

Tule kuulemaan aiheesta lisää! Atea on mukana Real Estate Forum 2021 -tapahtumassa 8.9. Tutustu puheenvuoron aiheeseen täällä  ja ilmoittaudu mukaan!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia