Skip to content
Mielipidekirjoitus: Tekoäly ei korvaa ihmisen luovuutta

Kiinnostavaa sisältöä oikeassa paikassa. Ei se väärin ole. Lukuaika noin 2 minuuttia.

Mielipidekirjoitus: Tekoäly ei korvaa ihmisen luovuutta

Luovuus lähtee aina ihmisestä.

Viime vuosina tekoäly on noussut yhdeksi merkittävimmistä teknologisista edistysaskelista, mutta yksi asia pysyy muuttumattomana: ihmisen luovuus on edelleen korvaamatonta. Tekoäly ei vie luovuuden roolia, vaan toimii sen tukijana.

Uskallatko todella olla luova? Moni sanoo, että ”tekoäly tuhoaa ihmisluovuuden!” tai ajattelee, että ”kaikki vain käyttävät tekoälyä, eikä kukaan enää ole luova.” Todellisuudessa tekoäly voi vapauttaa ihmisluovuuden. Ennen kiire ja teknisten taitojen rajat – piirustustaito tai oikeiden sanojen löytäminen – saattoivat rajoittaa luovuuttamme. Nyt jokaisella on mahdollisuus antaa luovuutensa loistaa.

Tekoäly on luovuuden työkalu, ja sen mahdollisuudet ovat valtavat.

Jokaisen tulisi kouluttautua hyödyntämään sitä omassa työssään. Tämä ei tarkoita, että tekoäly syrjäyttää luovaa ajattelua – päinvastoin. Tekoäly auttaa vapauttamaan resurssejamme, jotta voimme keskittyä siihen, missä olemme parhaimmillamme: ideoiden luomiseen ja visioiden toteuttamiseen. Vaikka tekoäly voi hoitaa toistuvia ja aikaa vieviä tehtäviä, se ei koskaan korvaa ihmisen intuitiota, tunteita tai mielikuvitusta. Luovuus kumpuaa yhä meistä itsestämme.

Tekoäly ei ole kilpailija, vaan sparrauskumppani. Se auttaa meitä tuottamaan enemmän ja nopeammin, mutta luovuuden suunnan määrittäminen pysyy meidän käsissämme. Jokainen luonnos, jonka tekoäly auttaa viimeistelemään, on lähtöisin ihmisen mielestä. Me päätämme, mitä ideoita jatkojalostamme.

Luovuus on ihmisen voimavara, jota tekoäly ei voi korvata, vaan se rikastuttaa sitä. Kun yhdistämme oman luovan potentiaalimme tekoälyn kykyyn prosessoida ja analysoida tietoa, syntyy uutta synergiaa. Sinä olet edelleen oman luovuutesi lähde, ja tekoäly toimii apunasi. Se nopeuttaa ideointiprosessia ja auttaa saavuttamaan entistä laadukkaampia lopputuloksia.

Tekoälyä voi hyödyntää kuin sparrauskumppania – aivan kuin keskustelisit kollegan kanssa. Se tuo esiin uusia näkökulmia ja kehitysideoita, joita et ehkä yksin huomaisi. Siksi tekoäly kannattaa ottaa osaksi omaa työkalupakkia ja panostaa sen hyödyntämisen oppimiseen. Käytetään tekoälyä tekemään työstämme entistä luovempaa ja parempaa.

Mielipidekirjoitus on julkaistu myös Talouselämän sivuilla täällä.

  • Antti Törrönen, Arvostettu tekoälyasiantuntija, Managing Director, Kwork 
  • Janne Kuusinen CEO, Professio 

 

arvostettu tekoälykonsultti & Managing Director, Kwork

Antti “Andy” Törrönen

Antti on kokenut tekoälykonsultti ja valmentaja, joka on työskennellyt niin julkishallinnon, koulujen, kuntien kuin suuryritysten kanssa. Hänen syvä osaamisensa yhdistettynä käytännönläheiseen lähestymistapaan on saanut kiitosta asiakkailta.

Antti on erityisen kiinnostunut uuden teknologian vaikutuksista käyttäytymiseemme. Hän aloitti 2000-luvun alussa verkkokaupan parissa, ja on sen jälkeen työskennellyt viimeiset 10 vuotta verkkosivujen ja tekoälyavustettujen web-ohjelmistojen parissa. Viimeiset kolme vuotta hän on keskittynyt erityisesti luovan tekoälyn tutkimiseen ja kehittämiseen, ohjaten projekteja aina kuvageneroinnista luovaan tekstisisältöön ja mediaseurantaan. Hän on tuottanut lukuisia luovan tekoälyn ohjelmistoja mukaan lukien Druid.ai, Simpler.ai ja Chatbotpack, sekä muita tekoälyavustettuja ohjelmistoja niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille.

toimitusjohtaja, Professio

Janne Kuusinen

Janne Kuusinen toimii Professio Finland Oy:n toimitusjohtajana. Professio sai alkunsa vuonna 2006 kun maailman suurin tapahtumajärjestäjä IIR ja hyvinvointikonserni Cor Group yhdistivät osaamisensa.

Missiona tehdä Suomesta globaalisti osaavin kansa.

Selaa suositumpia tekoälyaiheisia tapahtumia & koulutuksia.

Kasvun paikka – älä jätä menestystäsi sattuman varaan. Puhujamme ja kouluttajamme ovat huippuosaajia ja sisällöt timanttia.