Kiinnostavaa sisältöä oikeassa paikassa. Ei se väärin ole. Lukuaika noin 2 minuuttia.
Mielipidekirjoitus: Työelämä muuttuu – sitoutumisen merkitys muotoutuu uudelleen
Työnantajien vaatimus työntekijöiden sitoutumisesta vuosikausien työsuhteeseen on syytä unohtaa.
Työelämä on muutoksessa ja samalla myös työnantajien ja työntekijöiden välinen sitoutumisen dynamiikka on uudistumassa. Perinteiset, pitkäaikaiset työsuhteet eivät enää ole ainoa tie tuottavaan ja arvokkaaseen työelämään, vaan rinnalle ovat nousseet portfoliourat, freelancetyö ja projektipohjainen yhteistyö. Tässä muutoksessa korostuu uudenlainen ajattelu: menestyksen mittarina ei ole työntekijän vuosien määrä organisaatiossa, vaan lisäarvo, jonka hän voi osaamisellaan tuottaa – riippumatta siitä, tuleeko osaaminen yrityksen sisältä vai ulkopuolelta.
Ajatus siitä, että työntekijöiden pitäisi sitoutua organisaatioon pitkäaikaisesti, jotta heistä tulisi tuottavia, on menettämässä merkitystään. Tulevaisuuden työelämässä organisaatioiden on aika päästää irti tästä vaateesta ja keskittyä sen sijaan osaamisen ja vahvuuksien hyödyntämiseen. Osaamista on kaikkialla: yrityksen sisällä, freelancereiden joukossa ja yhteistyökumppaneissa. Tämä ei tarkoita sitoutumisen täydellistä katoamista, vaan sen uudelleenmäärittelyä. Sitoutuminen voi syntyä arvoista, yhteistyöstä ja mahdollisuuksista kehittää omaa itseään ja omaa osaamistaan – ei pelkästään työsuhteen kestosta. Tätä tukevat useat futuristit, jotka ennakoivat portfoliourien lisääntyvän merkittävästi seuraavan 10 vuoden aikana.
Työelämässä menestyvät tulevaisuudessa ne organisaatiot, jotka ymmärtävät osaamisen kehittämisen merkityksen. Tämä ei rajoitu pelkästään omien työntekijöiden kouluttamiseen, vaan se ulottuu myös siihen, miten organisaatio kykenee hyödyntämään laajempaa osaajaverkostoa. Työnantajat, jotka investoivat työntekijöidensä jatkuvaan oppimiseen ja tarjoavat mahdollisuuksia taitojen ja kyvykkyyksien päivittämiseen, erottuvat edukseen kilpailussa parhaista osaajista. Samalla yksilöt, jotka panostavat omaan ammatilliseen kehitykseensä, ovat valmiimpia vastaamaan työelämän uusiin vaatimuksiin.
Kun yritykset keskittyvät osaamisen kehittämiseen kaikki osapuolet voittavat. Freelancerit ja muut ulkopuoliset asiantuntijat voivat tuoda organisaatioihin uutta näkökulmaa ja erikoistunutta osaamista. Toisaalta organisaatiot, jotka eivät kiinnitä huomiota osaamisen kehittämiseen, saattavat menettää kilpailuetunsa ja jäädä jälkeen nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Tulevaisuuden työelämä ei perustu pelkkään työsuhteeseen vaan osaamisen ja yhteistyön voimaan. Kun osaaminen ja vahvuudet asetetaan keskiöön, murros tarjoaa mahdollisuuden luoda entistä kestävämpi ja kilpailukykyisempi työelämä, jossa kaikki osapuolet voivat menestyä.
Rita Kerola, CCO, Professio
Saana Rossi, HR-vaikuttaja ja kirjailija
Mielipidekirjoitus on julkaistu myös Talouselämän sivuilla täällä.
Selaa suositumpia tapahtumia & koulutuksia.
Kasvun paikka – älä jätä menestystäsi sattuman varaan. Puhujamme ja kouluttajamme ovat huippuosaajia ja sisällöt timanttia.