Skip to content

Heikki Saxén

FT, palkittu bioetiikan tutkija, TUNI, yrittäjä, EthosWork, Bioetiikan instituutin hallit. pj.

Bioetiikan alalla Heikki on ollut mukana monissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa, terveydenhuollon arjen eettisten ryhmien pilotoimisesta aina biopankkien tietosuojaa koskevien käytäntöjen kehittämiseen asti. Erityisenä taustana hänellä on Yhdysvalloissa Fullbright-stipendillä Harvardin yliopistossa vietetty vuosi, jonka aikana hän sai laajasti oppia bioetiikan alalla kehitetyistä uusista avauksista.

Arjen eettisen tutkimus- ja kehittämistyön ohella häntä kiinnostaa bioetiikan alan aatehistoria ja tulevaisuuden mahdollisuudet, joista hän myös väitteli Tampereen yliopistossa vuonna 2017. Vuonna 2016 Heikki sai Unescon palkinnon bioetiikan edistämisestä Suomessa. Lisäksi, Heikki ja Salla Saxén saivat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vuosittaisen etiikan edistämispalkinnon vuonna 2019, tunnustuksena heidän työstän bioetiikan parissa. 

Filosofian tohtori Heikki Saxénilla on vuosien kokemus käytännöllisen etiikan tutkimuksesta, koulutuksesta ja kehitystyöstä eri organisaatioissa. Hän on työskennellyt hallintotieteen laitoksilla useassa suomalaisessa yliopistossa. Tällä hetkellä Heikki toimii bioetiikan tutkijana Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa. Tutkijan uran ohella hän toimii organisaatioiden etiikan ja vastuullisuuden konsulttina EthosWork-yrityksessä sekä yleishyödyllisen Bioetiikan instituutin puheenjohtajana. 

Intohimonaan Heikillä on terveydenhuollon ja lääketieteellisen tutkimuksen teemoja käsittelevän bioetiikan tiedonala ja sen parissa kehitettyjen käytännön toimintamallien vakiinnuttaminen Suomeen, maailmalla kertyneistä parhaista kokemuksista oppien. Erityisesti hän innostuu pohtimaan miten eri elämäntaustoista ja arvomaailmoista tulevat ihmiset voisivat löytää yhteisen kielen keskustella etiikasta ja hakea näin yhteisymmärrystä. Hän ajattelee, että eettisten keskusteluiden pitäisi olla paljon lähestyttävämpiä ja arkisempia kuin ne nykyisin ovat. 

Tulevat koulutukset, vetäjänä Heikki Saxén

Blogikirjoituksissa